Eserlerin depolanma sürecinde uygun malzemeler ile temas etmesi bu eserlerin korunmasını etkileyen önemli konulardan bir tanesidir. Bu makalede arkeolojik eserlerin depolanmasında Tyvek©’in kullanımına ilişkin bilgi sunulacaktır.
Uygun Malzemeler hangi özelliklere sahip Olmalı?
Müze koleksiyonlarındaki arkeolojik eserlere temas eden malzemenin sahip olması gerek bazı özellikler bulunmaktadır.
Bu malzemeler öncelikle malzemenin asitliğini değiştirmemeli ve eser ile kimyasal açıdan etkileşmemelidir. Bundan dolayı müze depolarında kullanılan malzemeler asitsiz (pH nötr) olarak adlandırılmaktadır. Aksi takdirde oluşan asitli ortam eserlerin bozunma hızını arttırmaktadır.
Diğer taraftan nem ve sıcaklık da eserlerin uzun süre bozunmadan depolanması için kontrol edilmesi gerekli olan parametrelerdir.
Peki Neden Tyvek?
Dupont’un ürettiği Tyvek dokunmamış HDPE (İngilizce high density polyethylene) elyaf olarak tanımlanabilir.
Pek çok kullanım alanına sahip olan Tyvek, arkeolojik eserlerin depolanmasında paketleme malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Tyvek’in esere temas eden bir malzeme olarak tercih edilmesinin kuşkusuz bazı sebepleri var.
Öncelikle Tyvek, pH’ı nötr olan asitsiz (acid-free) bir malzeme olarak tanımlanabilir. Bu özelliği ile eserin asitliğini değiştirerek bozunmasına sebep olmaz.
Su buharını geçirgen bir yapıda olan Tyvek’ten yapılmış olan eser kılıfları eserin çevresinde nem oluşmasına izin vermemektedir. Bu anlamda Tyvek için nefes alan bir malzeme denilebilir.
Tyvek su buharını geçirerek malzemenin çevresi ile atmosferik açıdan dengelenmesi sağlarken sıvı haldeki su ile etkileşememektedir. Sıvı haldeki su Tyvek yüzeyinde tutunamadığı gibi bu malzemenin içerisinden de geçememekte ve Tyvek’te herhangi bir değişime yol açmamaktadır.
Özellikle paketleme/ambalaj uygulamalarında Tyvek’in sahip olduğu bir kaç önemli özellikten de bahsedilmesi gereklidir. Bu özellikler Tyvek’in yüksek mukavemeti, hafifliği ve kimyasal ve doğal şartlara karşı dayanıklılığıdır. Diğer taraftan Tyvek kumaşlar kolaylıkla dikilebilir ve üzerine baskı alınabilir.
Nerelerde Kullanıldı?
Harbiye Müzesi, İş Bankası Müzesi, Deniz Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve daha pek çok müzede kullanıldı.
Nasıl Kullanıldı?
Eser kılıf ve torbaları, paketleme malzemesi, zarflar, sikke zarfları ve buluntu etiketi olarak kullanıldı.
Arkeolojik eserlerin, sanat eserlerinin ve koleksiyonların depolanmasında Tyvek üstün özellikleri ile uygulamada sınırsız seçenekler sunmaktadır.
Depolama uygulamalarında ihtiyaçlarınıza göre proje geliştirmek ya da teklif almak için info@araziekipmanlari.com‘a e-posta atarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.